Οστεοαρθρίτιδα

Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων είναι μια ομάδα μηχανικών ανωμαλιών που συνεπάγονται υποβάθμιση της αρθρώσεως, συμπεριλαμβανομένων του αρθρικού χόνδρου και υποχόνδριου οστού.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία, κλείδωμα, και μερικές φορές μία διάχυση υγρού στην περιοχή της άρθρωσης. Μια ποικιλία αιτιών-κληρονομικά, αναπτυξιακά, μεταβολικά και μηχανικά- μπορεί να κινήσουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε απώλεια του χόνδρου. Όταν οι επιφάνειες των οστών είναι λιγότερο καλά προστατευμένες από χόνδρους, τα οστά είναι δυνατόν να εκτεθούν και να καταστραφούν. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης κίνησης λόγω πόνου, οι περιφερειακοί μύες μπορεί να ατροφήσουν και οι σύνδεσμοι μπορεί να γίνουν πιο χαλαροί.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας τείνουν να εκδηλώνονται σταδιακά. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε πόνο ή δυσφορία όταν κινείτε συγκεκριμένες αρθρώσεις ή μετά από διαστήματα παρατεταμένης ακινησίας. Οι επηρεαζόμενες αρθρώσεις μπορεί επίσης να είναι άκαμπτες ή να «τρίζουν». Τυπικά, η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε πρωινή ακαμψία που αμβλύνεται μετά από 30 λεπτά. Όταν η πάθηση επηρεάζει τα άνω άκρα, οι ασθενείς αναπτύσσουν οστεώδεις διογκώσεις στα δάκτυλα, οι οποίες μπορεί να προκαλούν πόνο ή όχι.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που «σηκώνουν» το περισσότερο βάρος, δηλαδή τα γόνατα, οι μηροί και η σπονδυλική στήλη. Επίσης εμφανίζεται κυρίως στα δάκτυλα, τον αντίχειρα, τον αυχένα και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος σπάνια επηρεάζονται, εκτός εάν έχει προϋπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι σε έξαρση, πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται με αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη η ναπροξένη και η δικλοφαινάκη. Επιβοηθητικές είναι επίσης σπρέι και αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας στο σημείο που πάσχει. Αν ο πόνος επιμένει, τότε ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ενέσεις στεροειδών ή υαλουρονικού οξέος.

Αν είστε υπέρβαροι, ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους ανακούφισης από τους πόνους στα γόνατα ή τα ισχία, είναι να χάσετε βάρος. Ακόμη και η μικρή απώλεια κιλών μπορεί να μειώσει τη συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας, μειώνοντας την πίεση προς τις αρθρώσεις που σηκώνουν το βάρος του σώματος. Η απώλεια βάρους όχι μόνο περιορίζει τον πόνο, αλλά μπορεί να μειώσεις και την μακροπρόθεσμη βλάβη στις αρθρώσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Ιακώβου Μάνου 15
Άργος, 21232

Διεύθυνση Email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο-Φαξ

2751024247

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

  8:30 - 13:00 Απόγευμα κλειστά

ΤΡΙΤΗ 

8:30 - 13:00 & 18:00 - 20:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 

8:30 - 13:00 Απόγευμα κλειστά

ΠΕΜΠΤΗ 

8:30 - 13:00 & 18:00 - 20:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

8:30 - 13:00 & 18:00 - 20:00